Kaffebönor till Bryggkaffe

Bryggkaffe eller det som också kallas för filterkaffe är den populäraste metoden för att göra kaffe i Sverige. Det är lätt att tro att vanligt bryggkaffe på något sätt skulle vara ”fulare” än exempelvis espresso, men det stämmer inte. Det handlar helt enkelt om olika bryggmetoder och olika sätt att dricka kaffet på för att få fram olika smaker.

Om vi ska tala om fint och fult kaffe så är det egentligen bönorna vi ska tala om, för använder du bönor av god kvalitet kommer du få ett gott kaffe oavsett framställningsmetod. Vi gör egentligen ingen skillnad på bryggbönor eller espressobönor, utan du kan använda alla kaffebönor till brygg, det handlar mest om vilken smak du tycker om. För att få det godaste bryggkaffet så rekommenderar vi att ni använder er av någon av våra kaffesorter som innehåller 100 % arabicabönor. Om du önskar så kan du självklart använda dig av våra espressobönor för bryggkaffet. Då blir kaffet bittrare och starkare, vilket vissa föredrar.

Kaffebönor till bryggkaffe

Nytorgets Bryggblandning

165.00 kr
Välj alternativ

Kaffebönor till bryggkaffe

Gustavsbergs Mörka

165.00 kr
Välj alternativ

Kaffebönor till bryggkaffe

Moka

165.00 kr
Välj alternativ
Slut i lager

Kaffebönor till bryggkaffe

Special

165.00 kr

Så gör du det perfekta bryggkaffet

Det enklaste sättet att göra bryggkaffe är helt klart att använda sig av en kaffebryggare. Ser du till att du har en kaffebryggare av god kvalitet, där vattnet blir tillräckligt varmt så kommer du absolut att få gott bryggkaffe via en sådan. Använd 60–70 gram kaffepulver per en liter vatten. Ett tips är att använda vitt kaffefilter som du sköljer innan.

På Kersh Kafferosteri i Stockholm brygger vi dock vårt kaffe manuellt genom en V60 Hario eller Chemex om vi vill ha riktigt gott filterkaffe. Då använder vi oss av 15 gram kaffepulver, och det är viktigt att pulvret är nymalt och rätt malningsgrad, alltså inte för fint eller för grovt. Till 15 gram pulver behövs sedan 250 ml hett vatten som bryggs totalt under 3-4 minuter.

Först brukar vi skölja kaffefiltret, på så vis får man bort papperssmaken som annars kan infinna sig samt att vi också värmer upp kannan så att kaffet håller sig varmt. Vi häller sedan i kaffepulvret i filtret och häller på 50 ml vatten, för att fukta upp kaffet, det kallas för blomning. Denna process låter vi pågå i cirka 45–60 sekunder.

Efter det häller vi på 100 ml vatten och låter det rinna igenom. När det är klart häller vi på resterande 100 ml vatten och låter det rinna igenom. Eftersom vattnet du häller på ska vara mycket hett är det sedan bra att vänta tills kaffet har svalnat någon grad, då kommer nämligen alla aromer fram på bästa sätt.

Det finns många olika kafferecept som alla smakar bra. Hitta din favorit!