Mellanrost kaffebönor

Det finns inga skrivna regler eller mätvärden var gränsen går mellan mellanrost bönor och mörkrost, men vi har satt våra egna gränsvärden. Vi kollar exempelvis med en färgskalemätare hur bruna kaffebönorna är samt att vi använder vår långa erfarenhet och fingertoppskänsla för att avgöra.

Kaffebönor till bryggkaffe

Julkaffe-lådan

350.00 kr

Kaffebönor till bryggkaffe

Daterra Peaberry Classic

95.00 kr3,295.00 kr

Kaffebönor till bryggkaffe

Mellan

95.00 kr3,295.00 kr

Vad betyder mellanrost?

Vad betyder då egentligen mellanrost bönor, eller kaffebönor mellan som man ibland säger? Som du säkert förstår så har det med rostningsgraden att göra, och som namnet också avslöjar så är det mildare rostat än mörkrost men mer rostat än ljusrost, en mellanrost av kaffebönor helt enkelt.
Kaffebönor mellan ska ha gått förbi det ljusa stadiet, och det kan ses på färgen men de ska ändå befinna sig relativt långt ifrån mörkrost. En mörkrost kan ha lite brända toner, men i våran mellanrost ska inga brända toner kännas av. Men smaken ska ändå kännas både mustig och fyllig. Den ska även gå att dricka både med och utan mjölk utan att kaffesmaken försvinner.
Eftersom det inte finns några bestämda gränsvärden kan egentligen varje kaffemärke själv bestämma vilka sorter de räknar som mellanrost och vilka de räknar som mörkrost.

Så brygger du kaffe på mellanrost

Mellanrost bönor passar bäst till brygg, kok- och presskaffe, alltså kaffesorter som man inte vill ska vara allt för stark, som exempelvis en espresso. Kaffe som du brygger på mellanrost kan drickas både svart och med mjölk.
Det spelar egentligen ingen större roll vilken rostningsgrad kaffebönorna har, bryggmetoden ser ändå likadan ut. Du ska inte använda mer kaffepulver för att du har kaffe gjort på mellanrost bönor för att du tycker kaffet blir för svagt, utan välj då istället mörkrost. Du bör alltså räkna 60–70 gram kaffepulver på en liter vatten när du brygger kaffe på mellanrost och se till så att vattnet är minst 92°C.